November sa pomaly končí a s ním prichádza aj výrazná zmena počasia. Ako sme už avizovali pár dní vzad, nad Európou dôjde k javu, o ktorom meteorológovia hovoria ako prestavba tlakového poľa. Znamená to,  že tlakové útvary, ktoré sa dlhodobo udržiavali v relatívne stabilnej polohe nad veľkou časťou Európy a prinášali pretrvávajúce prúdenie teplého vzduchu sa po dlhom čase dajú do pohybu resp. sa rozpadnú.

O túto rozsiahlu zmenu v celkovej cirkulácii vzduchu sa postará  ex – tropická cyklóna (tlaková níž) Sebastien,  ktorá bude prechádzať z Atlantiku cez Britské ostrovy ďalej nad Škandináviu. Po jej prednej strane k nám bude ešte do piatku prúdiť teplejší vzduch od juhu. Treba počítať aj s občasnými zrážkami dažďom a teplotami od +7 do +12 °C.

Obr. Predpoveď tlakového poľa na stredu 27.11.2019, advekcia teplého vzduchu bude po prednej strane níže pokračovať až do piatku.

Níž sa bude postupne presúvať  nad Škandináviu  a už cez víkend  začne po zadnej strane sťahovať arktickú vzduchovú hmotu priamo do strednej Európy. Túto zmenu prúdenia cez víkend pocítime najmä na teplotách, v sobotu vystúpia na +3 až +8 °C, no v nedeľu ráno už poriadne prituhne, ochladí sa na -2 až -7 °C, v dolinách ojedinele až do -10 °C. V nedeľu denné teploty už len 0 až +5 °C. Počas víkendu čakáme premenlivú oblačnosť a miestami, najmä na severe sa vyskytnú snehové prehánky, na horách aj trvalejšie sneženie.

Obr. 2 Teplotné anomálie v hladine 850 hPa (cca 1500 m n.m.) v nedeľu 1.12.2019.

Ako dlho nám ochladenie potrvá je zatiaľ nejasné, rovnako ako aj možnosť  snehovej nádielky v nížinách, ktorá sa črta v noci na pondelok.

Zdielať