Tak, a je to tu.

Po dlhých mesiacoch príprav, odkladania a komplikácií konečne spúšťame hlasovanie o našu/vašu novú profesionálnu meteorologickú stanicu.

Celkovo ste nám poslali približne 70 tipov na lokality, kde by ste si vedeli predstaviť novú profesionálnu meteorologickú stanicu z našej dielne a ktorá by merala a informovala o aktuálnom dianí v počasí. Vybrať z nich tie, kde by to bola montáž možná aj po technickej stránke nám dalo poriadne zabrať (mnoho ludí na našu správu ani nereagovalo 🙁 ). Ale myslíme si, že sme v rámci možností vybrali tie najzaujímavejšie lokality.

Aké lokality sa dostali do najužšieho výberu?

  • Malé Borové – 904 m n.m., Liptov

Obec leží na okraji Chočských vrchov, v bezprostrednom okolí sa nachádza Kvačianska a Prosiecka dolina – krasové doliny s vápnomilnou vegetáciou, vodopádmi, ponormi a vyvieračkami. V Kvačianskej doline (lokalita Oblazy) sú dva drevené vodné mlyny a píla. Nad obcou sa rozprestiera lúčnatá krasová plošina Svorad, neďaleko Západné Tatry (Roháče). So susednými goralskými obcami Malé Borové a Huty tvorí svojrázny mikroregión, zdieľajúci spoločnú históriu.

  • Červena skala – Šumiac 785 m n.m., Nízke Tatry

Červená Skala je miestna časť Šumiaca, obce v okrese Brezno. Obec leží v údolí Hrona, v nadmorskej výške 785 m n. m., na križovatke ciest I/66 Brezno – Pusté Pole a II/531, smerujúcou na Muráň a Tisovec. Osadou prechádza aj železničná trať z Brezna do Margecian.

V oblasti Červenej Skaly sa stretáva Muránska planina, Spišsko-gemerský kras a Nízke Tatry. Zachovalá príroda predurčuje okolie na obľúbenú turistickú destináciu.

  • Lyžiarske stredisko Zuberec – Janovky 760 m n.m.,Orava

Zuberec (poľ. Zuberzec, maď. Bölényfalu) je obec na Slovensku v okrese Tvrdošín, v regióne Orava.

Rozkladá sa v Studenej doline, na pomedzí Západných Tatier a Skorušinských vrchov, na sútoku Bôrovej vody a Studeného potoka. Obec leží na ceste II/584 z Podbiela do Liptovského Mikuláša a je vzdialená 20 km južne od Tvrdošína, 33 km severne od Liptovského Mikuláša a 26 km juhozápadne od poľsko-slovenského hraničného priechodu Chochołów – Suchá Hora. V Spálenej a Roháčskej doline sa nachádza významné lyžiarske stredisko Zverovka – Spálená, v blízkosti obce aj turisticky atraktívne Múzeum oravskej dediny.

  • Dlhá nad Oravou – 527 m n.m., Orava

Dlhá nad Oravou je obec na Slovensku v okrese Dolný Kubín. Pôvodný názov obce bol Dlhá Lúka.

Obec leží v údolí rieky Oravy popri jej obidvoch brehoch. Chotár na ľavom brehu patrí do Oravskej vrchoviny, na pravom do Oravskej Magury. Jeho povrch je značne zalesnený, poznačený eróziou.

  • Ostrý Grúň 450 m n.m., Vtáčnik

Ostrý Grúň je obec na Slovensku v okrese Žarnovica. Nachádza sa v Kľakovskej kotline v pohorí Vtáčnik. Obec pôvodne patrila k obciam Kľak a Hrabičov. Osamostatnila sa v roku 1951.

Počas druhej svetovej vojny, po potlačení SNP bola obec významným oporným bodom partizánskeho hnutia v pohorí Vtáčnik. Pôsobili tu napríklad oddiely Vtáčnik a Bohdan Chmeľnickij. Spolu s neďalekým Kľakom bola na výstrahu napadnutá jednotkou Edelweiss 21. januára 1945. Protipartizánske jednotky obzvlášť brutálnym spôsobom povraždili väčšinu obyvateľov obce a následne ju vypálili. Zahynulo 64 mužov, žien i detí. Zhorelo 128 domov. Nemecké protipartizánske akcie sú známe ako masaker v Kľakovskej doline.

  • Smrdáky – 250 m n.m., Záhorie

Smrdáky sú obec na Slovensku v okrese Senica.

Obec leží na západnom Slovensku v Záhorskej nížine, na úpätí Bielych Karpát, v nadmorskej výške 241 m n. m., v doline otvorenej na juh, ktorú na severozápade i severovýchode lemujú pahorky s ovocnými sadmi. Od okresného mesta Senica je obec vzdialená 7 km a od hlavného mesta Bratislavy asi 80 km.

  • Bystré – 180 m n.m., Šariš

Bystré je obec na Slovensku v okrese Vranov nad Topľou.

Obec leží na severnom okraji Slanských vrchov, na rozhraní medzi šarišským a zemplínskym regiónom, približne na polceste medzi Prešovom a Vranovom nad Topľou. Hranicu regiónov tvorí Hermanovský potok, ktorý preteká centrom obce a na jej severnom okraji ústi do Tople. Južnou časťou obce prechádzajú hlavné komunikácie; cesta I. triedy 18 a železničná trať Prešov – Humenné.

Predstavenie lokalít by sme mali. Čo ďalej?

Meteorologická stanica

Len Vy, naši fanúšikovia vyberiete hlasovaním lokalitu, kam nainštalujeme našu novú profesionálnu meteorologickú stanicu. Stanica, ktorú sme sa rozhodli venovať bude merať teplotu vzduchu v 2m nad zemou, vlhkosť vzduchu a atmosferický tlak vzduchu v radiačnom kryte. Hlavná elektronika meteorologickej stanice má prípravu na meranie zrážok (dážď) ako aj na meranie prízemnej či pôdnej teploty v rôznych hĺbkach. Možnosť rozšírenia meraných prvkov v budúcnosti je teda samozrejmosťou. Údaje budú v 3 minútových intervaloch nahrávané na portál www.meteocentrum.sk. 

  • V cene stanice nieje zahrnutá odborná montáž a bez nej to skutočne nepôjde. Montáž stanice, cestovné náklady, ubytovanie a prípadne neočakávané technické problémy už budú riešené s budúcim majiteľom stanice.  Inštalácia stanice prebehne podľa počasia. Ideálne v jarných mesiacoch

Hlasovanie bude trvať do 22.12.2019 12:00 a výherca bude zverejnený 24.12.2019.

Budúci majiteľ bude mať vianočný darček. 🙂

This poll is no longer accepting votes

Kde vybudujeme našu meteorologickú stanicu?
2767 votes
Zdielať