Tohtoročná zima sa nie a nie rozbehnúť. Preto zatiaľ nesie prívlastok ako teplá a bez snehu. Prvý jej mesiac, december bol mimoriadne teplý. Na mnohých miestach Slovenska boli priemerné teploty vyššie až o 3 stupne ako je dlhodobý normál. Z pohľadu zrážok bol december pomerne vlhký, no pri kladných teplotách väčšinou pršalo. Snehová pokrývka sa začala tvoriť až v závere roka 2019 aj to len na severe a od stredných polôh. Prišiel január, za prvú dekádu ani tento zimný mesiac príliš neohúril. Hoci teploty predsa len klesli, no na január sú hlavne na západe ale aj na horách stále pomerne vysoké. Územie so snehovou pokrývkou sa nám v januári síce postupne rozšírilo aj o niektoré oblasti východného Slovenska,  tu ale sneh zotrval hlavne vďaka inverzii. Teplotné minimum zimy sa zatiaľ zastavilo na hodnote 18,2 °C, toľko meteorológovia namerali  7.1.2019 v Zázrivej.

Zaujímavosťou je, že teplé počasie panuje v takmer celej Európe. Donedávna poriadne nemrzlo ani na severe Škandinávie a kladné teploty boli pozorované aj pri polárnom kruhu. V Rusku v oblasti Moskvy ale aj Petrohradu majú za sebou jeden z najteplejších decembrov. V Moskve bola počas tohtoročnej zimy minimálna teplota len na úrovni okolo -6 °C a ani snehová pokrývka sa tu doposiaľ nevyskytovala.  Teplé počasie panuje aj v severnej Amerike ale aj vo väčšej časti Ázie.

Temperatures
Obr. 1 Teplotné pomery nad Európou v nedeľu 12.1.2020 13:50 SEČ.

Príčinu teplej zimy v rámci severnej pologule musíme hľadať v Arktíde. Na svedomí to ma tzv. stabilný polárny vortex. Polárny vortex je veľmi zložitý atmosferický jav, ktorý má veľký dopad na celý chod počasia. Zjednodušene, ide o polárny vír s obrovskou masou studeného vzduchu, ktorý rotuje nad Arktídou v protismere hodinových ručičiek. Tento vír sa vyskytuje vo veľkých výškach v hladine troposféry a stratosféry a v zimnom období môže mať priemer až okolo 10 000 km. Pokiaľ je stabilný tak ako teraz, arktická vzduchová hmota sa do nižších zemepisných šírok prepadá len málo. Ak však dôjde k narušeniu stability, resp. k rozpadu tohto víru, studená vzduchová hmota sa dá do pohybu a zasahuje aj nižšie zemepisné šírky. Za takýchto okolnosti by sa aj k nám mohlo dostať zimné počasie.

Obr. 2 Aktuálna stabilná poloha polárneho vortexu nad Arktídou.

Nasledujúci týždeň sa počasie príliš nezmení, dominovať by mala opäť inverzia. Naše územie zostáva pod vplyvom oblasti vyššieho tlaku, súčasne k nám vo vyšších vrstvách bude prúdiť teplý vzduch. Na horách čakáme prevažne slnečné a teplé počasie s teplotami +1 až +7 °C, v nižších polohách postupne väčšinou zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto a teploty -3 až 0 °C, pri zmenšenej oblačnosti 0 až +5°C. Určité náznaky zmeny celkového charakteru počasia sa momentálne črtajú v poslednej januárovej dekáde, kedy je nádej na príchod zimného počasia.

Zdielať