Už od začiatku novembra Európu trápi nepriaznivé počasie, ktoré sa ešte viac zhoršilo v tomto týždni. Prehlbujúce sa mohutné tlakové níže v oblasti Stredomoria prinášajú mohutné zrážky do oblasti Apeninského poloostrova, nad Balkán, južnej časti Álp a tiež do východnej časti strednej Európy vrátane Slovenska.

Dramatická situácia nastala počas posledných 24 hodín v oblasti celého pobrežia Jadranského mora, kde silný vietor J až JV smerov označovaný ako Jugo, presiahol silu orkánu a nárazy vetra dosiahli až 150 km/h. Takto silný vietor priniesol mohutné vlny, ktoré bičujú pobrežné oblasti a spôsobujú záplavy. Pri Dubrovníku bola zaznamenaná rekordne vysoká vlna, ktorá mala až 11m. Hladina mora v Splite stúpla o 91,1 cm, čo je najviac od roku 1955.

Mohutné vlny v Dubrovníku

 

Kritická situácia je aj v Benátkach, kde hladina mora stúpla až o 187 cm, čo je najviac za posledných 50 rokov. Starosta Benátok vyhlásil stav núdze, až 70 % mesta je pod vodou. Práve v oblasti Benátok sa nachádza stred mohutnej níže, čím došlo k tzv. vzdutiu hladiny mora.

Zaplavené Benátky

 

Veľmi nepriaznivé počasie panuje aj na našom území. Silné južné prúdenie sa počas uplynulej noci, prejavilo najmä vo vyšších horských polohách, kde vietor južných smerov dosahoval nárazy cez 100 km/h. Intenzívne zrážky hlavne na náveterných miestach priniesli výrazné úhrny zrážok. Podľa údajov SHMÚ, za posledných 24 hodín boli najvýraznejšie zrážky napokon opäť nad stredným Slovenskom, najmä v oblasti Nízkych Tatier kde plošne spadlo 40 až 70mm, ojedinele aj viac (Magurka 90 mm, Demänovská Dolina – Jasná 101 mm). Intenzívne zrážky spôsobili aj lokálne povodne.

V súvislosti s postupujúcim frontálnym rozhraním sme dnes pozorovali výrazný teplotný kontrast medzi krajným západom a zvyškom územia. Rozdiel v teplotách vzduchu bol o 19-tej až 15 °C. Kuchyňa na Záhorí hlásila len +3 °C., zatiaľ čo Kamenica nad Cirochou až takmer +18 °C.

 

Počas noci budú zrážky postupne ustávať a utíši sa aj vietor. Na západe sa oblačnosť čiastočne zmenší, preto tu bude najchladnejšie, len okolo 0. Ráno na cestách treba byť opatrný, mokré vozovky môžu lokálne namŕzať. Na ostatnom území čakáme teploty +8 až +3 °C. Vo štvrtok sa počasie upokojí, bude prevažne polooblačno, na východe až oblačno a tu ojedinele ešte dážď. Zrána miestami hmla alebo nízka oblačnosť, denné teploty +6 až +12 °C, na krajnom juhovýchode ojedinele teplejšie.

V piatok a aj cez víkend sa obnoví teplé prúdenie a súčasne sa v oblasti Jadranu opäť prehĺbi tlaková níž. Ta čiastočne zrážkami ovplyvni cez víkend počasie aj u nás. Oteplí sa na +11 až +16 °C, no bude sa udržiavať aj hmla a nízka oblačnosť, v takom prípade budú teploty nižšie.

Teplotný kontrast na území Slovenska, dnes o 19:00 SEČ. http://www.shmu.sk/sk/?page=1755
Zdielať